Herhangi bir sebeple renklenmiş dişlerin, diş hekimi kontrolünde güvenli bir biçimde daha beyaz tonda, doğal bir renge sahip olmasıdır. Diş renklenmelerinin sebebi yaş, travma, dişlerin canlılığını yitirmesi, renkli gıda ve içeceklerin fazla tüketilmesi olabilir. Tedavi prosedüründe öncelikle sebebin belirlenmesi büyük önem taşır. Diş beyazlatma işlemi, diş hekimi kontrolünde uygulandığı sürece dişlere herhangi bir zarar vermez. Dişlerin beyazlama derecesi kişiden kişiye değişmekle beraber tatmin edici sonuçlar alınmaktadır.

Nasıl uygulanır?

Diş beyazlatma işlemi, iki teknikle uygulanabilir.

Office Bleaching (Ofis Tipi Beyazlatma)

Ofis tipi beyazlatma sisteminde, detaylı muayene sonrası klinik ortamında yüksek konsantrasyona sahip beyazlatma ajanları kullanılır. Beyazlatma ajanın türüne bağlı olarak, yüksek parlaklıkta bir ışık ile jelin aktivasyonu artırılır. İhtiyaca göre planlanan tedavi süreci sonrası istenen sonuç elde edilir.

Home Bleaching (Ev Tipi Beyazlatma)

Yapılan detaylı muayene sonrası ağızdan alınan ölçüye göre hazırlanan özel plaklar ve beyazlatma ajanları sayesinde ev konforunda rahatlıkla uygulanabilecek bir sistemdir. Bu süreçte sık sık kontrol görüşmeleri yapılır.

Diş beyazlatma tedavisi (Bleaching); diş ağartmak olarak da adlandırılan bu sistem mevcut dişlerin renginin daha beyaz renge dönüştürülme işlemidir.Dişlerin rengi genetik olarak veya beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak daha sarı yada zaman içinde daha koyu renge dönebilir.

Düzenli ve sık fırçalama alışkanlığına sahip olmanıza ragmen dişlerinizin rengi beyazlaşmayabilir.Bu renk sizin ten renginiz gibi sabittir.Estetik bir gülümseme için dişlerinizin formu ve muntazamlığı ile birlikte beyaz, canlı bir renk tonunda olmasıda gerekir.

Beyaz ve canlı bir diş rengi yüzyıllardır estetik gülümseme dizaynında aranan özelliklerin başında sıralanmıştır.

Diş beyazlatma işlemi sağlıklı olan tüm dişlere uygulanabilir.Dişlerinize yapılacak diş ağartma işlemi için en doğru kararı dişhekiminiz verecektir.Dişhekimi muayenesi ile beyazlatma için dişlerinizin uygun olup olmadığına karar verilebilir ve yaklaşık olarak hangi beyazlığa gelebileceği size örneklenerek gösterilebilir.

Bu estetik tedavi şekli oldukça basit ve hızlı bir uygulamadır. Dişhekimi kliniğinde yapılacak 15-20 dakikalık beyazlatma uygulaması ile çok rahatlıkla daha beyaz renkli dişlere sahip olabilirisiniz.

Diş beyazlatma için iki farklı yöntem bulunmaktadır.
Evde kendinizin uygulayabileceği yada Dişhekimi kliniğinde doktorunuz tarafından uygulanabilecek diş ağartma yöntemleridir.

Diş Ağartma için kullanılan ağartıcı jelin sadece diş yüzeylerine temas etmesi, dudak ve dişetine temasından kaçınılması gerektiğinden bu yöntemlerden Dişhekimi kontrolunde olanının tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.Bu sistemde kullanılan ağartıcı jelin içeriği hemen hemen tüm sistemlerde aynıdır.Kullanılan ışık kaynağı ise jeli biraz daha aktif duruma getirmek içindir.

Diş beyazlatma işleminde doktorunuz once dişetlerinizi ve çevre dokuları koruyucu silikon bir madde ile izole eder.Daha sonra ağartma jelini dişlerinizin yüzeyine yayıp jeli daha aktif hale getirmek için uygun bir ışık kaynağını kullanır.Bu tedavi işlemi zaman olarak az farklılıklar gösterebilirken genellikle 15-20 dakikalık seanslar olarak tedavi süresi belirlenmektedir.

Beyazlatma işlemi sırasında çok az hassasiyet hissetmeniz normaldir.Hassasiyetin derecesine gore doktorunuz işleme devam edip etmeyeceğine karar verir.

Tedavi işlemi sonrasında bazı besin ve içeceklerden uzak durmanız gerekecektir.Özellikle sigara,kahve,çay,alkol ve doktorunuzun belirteceği içecek ve besinleri kısa bir süreliğine tüketmemeniz beyazlatmanın başarısı için çok önemlidir.

Beyazlatma sonrası edindiğiniz daha beyaz diş renginiz yine sizin ağız bakımı ve beslenme şeklinize gore belirli bir zaman sonra eski rengine dönmeye başlayacaktır.

Diş Rengini açma işlemi Kozmetik bir uygulama olduğu unutulmamalıdır.Yılda doktorunuzun önerisi ile bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.Genellikle diş beyazlatma sonrası devamlılık bir yıla yakın sure olmaktadır.

Burada önemli olan Dişhekiminizin kararı ve etkinliğidir.Dişlerin renginin açılması işlemi 20 yılı aşkın zamandır Yaygın olarak kullanılmaktadır.

Diş beyazlatma işlemine uygun olup olmadığınıza karar verilmesi için dişlerinizin yapısı detaylı olarak muayene edilmeli,beyazlatma işlemi öncesinde diş taşı temizliği ve lekeler giderilmelidir.

Dişeti hastalığı olan kişilerde dişeti uzmanı yada dişhekimi tarafından gerekli tedaviler yapıldıktan sonra Ağartma işleminin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Tüm sağlık tedavi sistemlerinde olduğu gibi dişhekimliğinde de doktorların ortak konsulatsyon sonrası tedavi şeklini belirlemesi tedavinin kalşitesini ve başarısını artırabilir.